Slovenskí študenti môžu získať štipendium na prestížne stredné školy

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) - Medzinárodná sieť stredných škôl United World Colleges s finančnou podporou neziskovej organizácie LEAF ponúka aj tento rok niekoľkým študentom gymnázií a stredných škôl zo Slovenska možnosť získať štipendium na dvojročné štúdium na medzinárodných školách svetovej kvality United World Colleges (UWC). Vyplnenú prihlášku je potrebné zaslať najneskôr do 11. marca 2013.

"Štipendium umožní mladým talentovaným ľuďom zo Slovenska bez ohľadu na ich finančnú situáciu získať naplňujúce a podnetné vzdelanie po ľudskej, akademickej i tvorivej stránke. Rozvíjať svoj intelektuálny aj ľudský potenciál budú v medzinárodnom prostredí spolu s jedinečnými mladými ľuďmi vybranými z viac než 130 krajín sveta," povedal Branislav Kleskeň z neziskovej organizácie LEAF.

Na školské roky 2013/2014 a 2014/2015 je ponúkaných niekoľko plných dvojročných štipendií na stredných školách Red Cross Nordic UWC v Nórsku, UWC Mostar v Bosne a Hercegovine a UWC od Adriatic v Taliansku.

Štipendium môžu získať študenti druhého, prípadne tretieho ročníka pod podmienkou, že k 1. septembru 2013 nedovŕšia 18 rokov. Uchádzač musí byť štátnym občanom SR, jeho priemerný prospech nesmie byť horší ako 1,8 vrátane, musí ovládať základy anglického jazyka a počas štúdia nesmel mať zníženú známku zo správania. Návrat na Slovensko po skončení štúdia nie je podmienkou pre získanie štipendia. "Dlhodobo je však možnosťou, ako zúročiť nadobudnuté vzdelanie a skúsenosti, najmä po absolvovaní vysokej školy a získaní svetových pracovných skúseností," dodal Kleskeň.

Vybraní uchádzači budú pozvaní na výberové konanie, ktoré sa bude konať v Bratislave v apríli 2013. Bližšie informácie o jednotlivých školách UWC, štúdiu, ako aj prihlasovacie formuláre a prílohy sú dostupné na stránke http://www.uwc.sk.

Školy UWC už od roku 1962 spájajú študentov takmer všetkých národností, vierovyznaní, kultúrnych a politických zázemí. Počas dvojročného spoločného života sa denne spolu učia, tvoria, spolupracujú, pomáhajú komunite, a tak sa navzájom obohacujú, spoznávajú rôznorodosť, rozvíjajú svoju kultúrnu citlivosť a medzinárodný rozhľad. Cieľom škôl UWC je vychovávať študentov k tolerancii, citlivému prístupu k ľudskej diverzite, osobnej iniciatíve, zodpovednosti a úcte, morálnej integrite a environmentálnemu povedomiu.

Na školách sa vyučuje International Baccalaureate, dvojročný preduniverzitný program považovaný za jeden z najnáročnejších stredoškolských programov vôbec. Po ukončení dvojročného štúdia absolventi UWC získajú medzinárodne akceptovateľnú maturitu, vďaka čomu majú možnosť študovať na univerzitách na celom svete.
 

Vyberte región